pühapäev, 31. märts 2013

Karumamma kohupiimakook, Lihavõtte special

Selline näeb see kook välja siis, kui ta otse ahjust välja tuleb ja värskelt tuhksuhkruseks on saanud, ja muidugi enne, kui Karupere sellele käpad kallale ajab.
Koogi retsept sündis sellest, et Karumamma mitte kuidagi ei tahtnud teha murepõhja peale istutatud traditsioonilist kohupiimakooki, mille retsepte kogu maailm täis on.
Sellel koogil pole ei põhja ega katust, kõik head asjad on lihtsalt omavahel ära segatud ja koogivormi pistetud.
*250g missugust iganes kohupiima (maitsestamata)
*100 - 150 grammi suhkrut (võib ka vähem, aga siis peab maitsma, kas kook äkki liiga vähe magus ei jää)
*paar lusikatäit vaniljesuhkrut
*100 grammi sulatatud võid
*2 muna
*250 grammi jahu segatud 2 tl küpsetuspulbriga
*pakk purustatud mandleid ja üks purk virsiku konservi (tükeldatud)
Kõik see kraam segada kokku suures kausis, jahu peaks enne taignasse panekut küpsetuspulbriga kokku segama ja munad suhkruga vahustama. Ja sulatatud või võiks olla natuke jahtunud, leige selline, et muna kuuma võiga kokku puutudes ei reageeriks kuidagi soovimatult.
Segad kõik selle kraami kokku ja paned 180 kraadisesse ahju umbes 45 min küpsema. Kui tekib kahtlus, et kook on valmis, võib hambaorgiga keskelt torkida, et kas on seest piisavalt küps. Ja kui on valmis, ehk siis kook kenasti pruun ja ajust levib tuppa hõrku koogilõhna, siis tõsta kook välja tahenema, raputa peale tuhksuhkrust ja ja siis varsti võibki sööma hakata. Mida soojemalt süüa, seda nätskem kook on, aga maitseb ikka hea. Jahtunum kook taheneb rohkem kuivemaks ja on paremini (esteetilisemalt) serveeritav.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar