pühapäev, 10. veebruar 2013

Karuema maksapasteet

Vahel ikka tuleb maksapasteedi isu. Lähed siis Sadama turule, seal on alati väga värsket kraami, ja ostad kilo looma maksa.
Siis võtad sügavkülmast oma viimastel nädalatel kogutud pekiribad, puhastad paar porgandit ha pool porrulauku ja paned puljongi sisse keema. Muidugi võib enne ka maksa ära pruunistada. Võtad siis vahu ja keedad kuni maks on kenasti pehme, maitsetsad puljonit ikka ka - musta pipraga või harisaga või ka natukese seenepulbriga - just nii kuidas parajasti soovid. Ja soola tuleb lisada ja kui on mingit enda lemmik maitseainet, siis seda ikka ka.
Ja siis kui kõik on mingi aja seal potis podisenud, kallad natuke vedelikku vähemaks ja peenestad kogu kraami saumikseriga. Või siis kui tahad suurema teralist pasteeti, lased hakkliha masinast kogu tahke kraami läbi.
Siis timmid veel järelejäänud puljongiga ja tortsu konjaki ja sulatatud võiga maksa-porgandi-peki-porru massi  parajaks, tõstad kogu toodangu purkidesse või topsikutesse ja jahtuma. Eriti näljased söövad käsitöö rukkileivaga (mida võib osta ka Sadama turult) seda pasteeti juba soojalt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar